Sürdürülebilirlik kavramını sadece karbon azaltan ürün çemberinden çıkarıp firmamızın tüm süreçlerine yansıtmaya çalışıyoruz
Bilim insanlarının bugüne kadar yaptığı çalışmalar, %100 eşit teknik performansta çimentoya muadil bir malzeme henüz bulunamadığını ve yakın zamanda da bulunamayacağını raporlamaktalar. Dolayısıyla, insan popülasyonunun da artacağı düşünüldüğünde çimento tüketiminin daha da artacağı ön görülmektedir. Bu nedenle çimento üretim süreçlerinde karbon emisyonunu azaltacak her türlü çalışma kritik bir öneme sahiptir ve sektör daha düşük emisyona sahip çimento üretimine ve kullanımına doğru yol almaktadır. En büyük değişimi bu noktada göreceğimize inanıyorum.
Dr.Uğur Erşen Şenbil
Onbiron Endüstriyel Kimyasalları / Yönetici Ortak
Onbiron Endüstriyel Kimyasalları’nın sektördeki yerini ve misyonunu nasıl tanımlarsınız?
Onbiron Endüstriyel Kimyasallar, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı bilincinde ve hedefleri doğrultusunda kurulmuş; yenilikçi moleküller ve yaklaşımlar üzerine sürekli Ar-Ge çalışmaları yaparak standart çimento kimyasallarının yanında inovatif çözümlerle sektörde heyecan uyandıran bir firma konumundadır. Akademik altyapıya sahip çalışanlarımızın ve iş ortaklarımızın bilgileri ve çalışmaları, uzun yıllardır sektörde yer alan çalışanlarımızın tecrübeleriyle birleşince müşterilerimizde heyecanın yanında, büyük bir güven oluşmasına yol açıyor. Durduğumuz bu nokta ise bizleri çok mutlu ediyor. Misyonumuz ise, düşük karbon emisyonuna sahip çimento üretimi için yenilikçi çözümler geliştirmek.
Onbiron Endüstriyel Kimyasalları’nın ürün portföyü hakkında bilgi alabilir miyiz? Özellikle çimento sektöründeki sıfır karbon hedeflerine uygun ürünler geliştirme konusunda çalışmalarınız var mı?
Müşterilerimizin ihtiyaçlarını ve sektörün karbonsuzlaşma hedeflerini göz önünde bulundurarak ürünlerimizi tasarlıyoruz. Bu anlamda teknik performanstan ve kaliteden ödün vermeden klinker miktarını azaltan, beton aşamasında su ihtiyacının düşürülmesine yardımcı olan, partikül boyut dağılımlarını optimize eden, kullanılan mineral katkının türüne özel ürün serilerimiz bulunmaktadır. İhtiyaç doğrultusunda bu özellikleri tek tek veya kombine şekilde tasarlayarak sunmaktayız. Çimento endüstrisine yönelik temel ürünlerimizin yanında her türlü mineralin öğütülmesine özel çalışmalarımız ve ürünlerimiz de bulunmaktadır. Sıfır karbon hedefine yönelik spesifik Ar-Ge çalışmaları yapılması, konvansiyonel kimyasallardan daha farklı, yenilikçi moleküllerle ve çözümlerle ilerlenilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu inancımız doğrultusunda bilimsel çalışmalar yaparak yeni moleküller geliştirebileceğimiz bir Ar-Ge şirketi kurduk. Üniversite kampüsünde yer alan bu şirketimizde lisansüstü akademik dereceye sahip bilim insanlarından oluşan kadromuzla birlikte yeni moleküller üzerine çalışıyoruz. Aynı zamanda üniversitenin bilimsel alt yapısından destek alarak, değerli hocalarımızla birlikte ortak projeler geliştiriyoruz. Geliştirdiğimiz tüm çözümleri de Onbiron çimento ve beton performans laboratuvarlarında detaylı bir şekilde deneyerek etkilerini gözlemliyoruz. Bu sayede klinkeri azaltabileceğimiz, mineral katkı kullanımını artırabileceğimiz yenilikçi çözümlere ulaşıyoruz. Elde ettiğimiz sonuçları bilimsel makalelere ve bildirilere çevirerek yayımlıyoruz. Sıfır karbon hedefine yönelik ulusal ve uluslararası platformlarda devam eden projelerimiz de bulunmaktadır.
Misyonumuz, düşük karbon emisyonuna sahip çimento üretimi için yenilikçi çözümler geliştirmek.
Müşteri memnuniyetini sağlamak ve rekabet avantajını korumak için hangi stratejileri benimsiyorsunuz?
Porter’ın 5 güç modelini benimseyip, uyguluyoruz. Müşterilerimizi, pazarımızı, tedarikçilerimizi, pazardaki ürünleri, yeni girişimcileri sürekli takip ve analiz ediyoruz. Her bir başlık için detaylı çalışmalar yapıyoruz. Bu analizlerle birlikte sektörün nabzını tutmaya çalışıyoruz. Bu da müşterilerimiz için en doğru çözümleri geliştirmemizi sağlarken rekabette de bizi avantajlı konumda tutuyor. Çözümlerimizi, uygulama öncesi müşterilerimize anlatarak onların da fikirleriyle birlikte zenginleştiriyoruz ve süreci birlikte yürütüyoruz. Bu durum müşterilerimizde güvene dayalı bir memnuniyet yaratıyor. Çimento endüstrisinde sürdürülebilirlik giderek daha fazla önem kazanıyor.
Sürdürülebilirlik ve ekonomik etki konusunda şirketinizin aldığı önlemler ve yürüttüğü projeler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Sürdürülebilirlik yıllardır tüm sektörlerin konuştuğu bir konu durumundayken, çimento endüstrisinde özellikle Paris İklim Anlaşması’ndan ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’ndan sonra somut adımlar atılmaya başlandı. Sürdürülebilirlik kavramını sadece karbon azaltan ürün çemberinden çıkarıp firmamızın tüm süreçlerine yansıtmaya çalışıyoruz. Hammadde seçerken, ürün tasarlarken, üretim yaparken, tedarik zincirini ve planlamayı yönetirken her süreçte doğaya ve tüm canlılara saygılı bir şekilde ilerleyerek seçimler yapıyoruz. Daha sürdürülebilir ve düşük emisyonlu çimento üretimi için ise ilk sorularınızda bahsettiğim üzere detaylı ve kapsamlı çalışmalarımızın yanında ulusal ve uluslararası platformdaki bilimsel kongrelere ve sektörel konferanslara katılarak tüm dünyanın izlediği yolu yakından takip ediyoruz. Bu anlamda ulusal ve uluslararası ölçekte başlattığımız, devam eden projelerimiz ve iş birliklerimiz mevcut. Düşük emisyonlu sürdürülebilir çimento üretimine yönelik hazırladığımız bir projemiz TUBİTAK tarafında incelemede. Yurtdışında bir üniversite ile çimento üretiminde enerji optimizasyonuna yönelik bir proje için görüşme sürecindeyiz. Global çimento üreticilerinden biri ile kalsine kil üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bunlar sürdürülebilirlik kapsamında yürüttüğümüz projelerden bazıları.
Çimento sektörünün gündemindeki karbonsuzlaşma süreçleri için genel görüşleriniz nelerdir? Yapı kimyasalları sektörü bu değişime nasıl hazırlanıyor?
Cemburau ve GCCA karbonsuzlaşma süreci ile ilgili atılması gereken adımlar konusunda detaylı raporlar yayımladılar. Bu raporların hepsini takip ediyoruz ve atılması gereken adımlar paralelinde çalışmalar yürütüyoruz. Yapı sektörünün tüm paydaşları bizleri bekleyen en önemli sürecin sıfır karbon hedefi olduğunun farkındalar. Dolayısıyla tüm paydaşlar kendi sorumluluk alanlarında çözümler geliştirmeye çalışıyorlar. Geliştirilen tüm çözümler için sektör paydaşlarının bir araya gelerek ortak çalışmalar yapması gerektiğine ve bu çözümleri endüstriyel olarak deneme noktasında biraz daha cesur ilerlenmesi gerektiğine inanıyorum.
Gelecekte çimento sektörünün nereye evrileceğini düşünüyorsunuz? Siz bu değişim içerisinde nerede yer alacaksınız?
Bilim insanlarının bugüne kadar yaptığı çalışmalar, %100 eşit teknik performansta çimentoya muadil bir malzeme henüz bulunamadığını ve yakın zamanda da bulunamayacağını raporlamaktalar. Dolayısıyla, insan popülasyonunun da artacağı düşünüldüğünde çimento tüketiminin daha da artacağı ön görülmektedir. Bu nedenle çimento üretim süreçlerinde karbon emisyonunu azaltacak her türlü çalışma kritik bir öneme sahiptir ve sektör daha düşük emisyona sahip çimento üretimine ve kullanımına doğru yol almaktadır. En büyük değişimi bu noktada göreceğimize inanıyorum. Onbiron Endüstriyel Kimyasallar olarak çalışmakta olduğumuz projeler ve yaptığımız iş birlikleri ile bu dönüşüme ışık tutan, yenilikçi çözümlerimizle birlikte değişime öncü olan firma konumunda olmayı hedefliyoruz.
Gelecekteki planlarınız ve büyüme hedefleriniz nelerdir?
2 yaşında genç bir firma olmamıza rağmen, bilimsel altyapımız ve uzun yıllara dayanan sektör tecrübemizle birlikte kısa sürede yurtiçi pazardan önemli bir pay aldığımızı düşünüyorum. Bunda yaptığımız çalışmaların ve sektörde uyandırdığımız heyecanın büyük rolü var. Yurtdışı pazarında da global ölçekte dünyanın en önde gelen çimento gruplarına, farklı kıtalarda ürün tedarik ediyoruz. Gelecek planlarımız arasında kısa vadede yurtiçinde pazar lideri olma ve yurtdışı pazarındaki payımızı da artırarak ihracat oranımızı yükseltme hedefimiz var. Bu hedeflerimiz doğrultusunda yatırımlarımız devam etmekte. Ticari hedeflerimizin yanında bilim dünyasında da heyecan yaratacak benzersiz çözümler geliştirmeyi ve bu çözümleri sektörle buluşturmayı hedeflerimize koymuş durumdayız. Tüm hedeflerimiz için tutkuyla çalışmaya devam ediyoruz.
Çözümlerimizi, uygulama öncesi müşterilerimize anlatarak onların da fikirleriyle birlikte zenginleştiriyoruz ve süreci birlikte yürütüyoruz. Bu durum müşterilerimizde güvene dayalı bir memnuniyet yaratıyor.
Onbiron Endüstriyel olarak önümüzdeki dönemde genişleme stratejileriniz nelerdir? En güçlü olduğunuz coğrafya hangisidir?
Türkiye’de çimentonun üretildiği her noktaya gitmeye, her müşterimize dokunmaya ve birlikte çözümler geliştirmeye çalışıyoruz. Şu an üzerinde çalışmakta olduğumuz farklı bir satış ve pazarlama projeksiyonumuz bulunmakta. Bu projeksiyon kapsamında genişleme stratejimiz daha da kuvvetlenecek ve müşterilerimiz ihtiyaç duydukları her an bizleri daha fazla yanında hissedecekler. Türkiye dışında hali hazırda Afrika ve Orta Doğu bölgelerinde ticaretimiz devam etmekte. Bu bölgelerde de varlığımızı kalıcı hale getirmek ve pazar payımızı artırmak üzere hem ekiplerimizin sayısını artırıyoruz hem de stratejik bazı iş birlikleri yürütüyoruz. Bunların yanında Türkiye’nin çevresinde yer alan ülkelerde de önemli girişimlerimiz oldu ve güzel sonuçlar elde ettik. Bunları başarıyla devam ettirmeyi hedefliyoruz.
Onbiron Endüstriyel Kimyasalları’nın kültürü ve çalışma ortamı, kariyer geliştirme ve eğitim fırsatlarından bahsedebilir misiniz?
Çalışma kültürümüzü endüstriyel bir akademiye benzetiyorum. Her çalışanımızı şirketin bir ortağı olarak görüp, şirketi hep birlikte yönetmeye çalışıyoruz. Akademisyenler nasıl ki grup toplantılarında bir araya gelip, bilgilerini paylaşarak bilgiyi çoğaltıp bir üst bilgiye çıkmaya çalışıyorlarsa, Onbiron Akademi’de de çalışanlarımızla bir araya gelip, herkesin fikrini ve bilgisini dinleyip hem paylaşımı çoğaltıyoruz hem de yeni fikirlerin doğmasını sağlıyoruz. Bu anlamda paylaşım odaklı ve yeni fikirlere zemin oluşturan bir çalışma kültürümüz var. Çalışma arkadaşlarımızın altyapısını, yeteneklerini ve isteklerini göz önünde bulundurarak kariyer planlamaları yapıyoruz. Sürece kendilerini de dahil ederek planlar oluşturuyoruz ve oluşturduğumuz planlar doğrultusunda ihtiyaç duydukları her türlü iç ve dış eğitimleri alabilecekleri bir çalışma kültürü oluşturmaya odaklanıyoruz. Gelecek dönemde bu anlamda üniversitelerle iş birliği içerisinde eğitim programlarımız da olacak, üzerinde çalışıyoruz.
Bize kendinizden bahseder misiniz? Hangi alanlarda deneyime sahipsiniz, nelerle ilgileniyorsunuz ve kendinizle ilgili paylaşmak istediğiniz diğer önemli ayrıntılar var mı?
On iki senedir Yapı Kimyasalları sektöründeyim. 2021 yılından bu yana da Avrupa Beton Katkıları Federasyonu’nun (EFCA) teknik komite başkan yardımcılığı görevini sürdürmekteyim. Lisansımı kimya bölümünde, yüksek lisansımı ve doktoramı malzeme bilimi ve mühendisliği bölümünde çimento ve beton kimyası üzerine tamamladım. Almanya Siegen Üniversitesi’nde çimento hidratasyonu üzerine çalışmalarım oldu, dönem dönem ortak projeler geliştirmeye devam ediyoruz. Yakın zamanda bir üniversitede ders vermeye başlayacağım, bu beni heyecanlandırıyor. Bunların yanında müzisyenim, ana enstrümanım gitar, amatör seviyede farklı enstrümanlar da çalıyorum. Evimin bir odası müzik ve kayıt stüdyosu, şu ana kadar çıkardığım altı şarkım var. İş hayatının yoğunluğundan az vakit ayırabilsem de müzik hayatımda önemli yer kaplıyor. Düzenli bir şekilde spor yapıyorum. Bunların dışında mümkün olduğunca gezmeye ve seyahat etmeye çalışıyorum.