Onbiron olarak sorumluluk zincirinin güçlü halkalarından biriyiz ve inovasyon odaklı bir kültür oluşturma konusunda kararlıyız

Image
27 ŞUBAT 2023

Hakan Gülseren / Onbiron Grup Şirketleri Kurucu Ortak

“6 Şubat’ta yaşadığımız büyük felaket tüm ülke olarak hepimizi yasa boğdu ve çok derinden etkiledi. Hayatını kaybeden tüm insanlarımıza, tüm canlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar ve yakınlarını kaybetmiş tüm insanlarımıza sabırlar diliyorum, Allah yardımcımız olsun. Acılarımız henüz azalmadan böyle bir ortamda iş konuşmak çok zor olsa da, elbette vakit kaybetmeden bu felaketlerden çıkarılması gereken dersleri çok iyi analiz etmemiz, anlamamız ve üzerimize düşen sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirmemiz hepimizin insanlık borcudur. Yapı sektöründe sorumluluk zincirinin önemli bir parçası olarak bizler güçlü halkaları oluşturmak zorundayız. Biz tam olarak da bu amaçlarla hedef pazarlardaki müşterilerimizin ihtiyaçlarını kapsamlı bir şekilde analiz ediyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına özel çözümler geliştirerek onların uzun vadeli ve güvenilir iş ortağı olmayı amaçlıyoruz. Ar-Ge ekiplerimizle yüksek performanslı ve finansal olarak uygulanabilir ürünler üreterek inovatif projeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz.”

Onbiron Grup’un kuruluşundan, şirketlerinden, yapılanmasından ve genel olarak faaliyetlerinden bahseder misiniz?

Onbiron adı altında bugün 5 şirketimiz ve bir de yeni kurulan JV (ortak girişim) şirketimiz bulunmaktadır. İlk olarak 2016 yılında Onbiron Yapı şirketimizi kurduk. Daha sonra 2018 yılında Onbiron Mikronize kuruldu. 2019 yılında kurulan Onbiron Kimya pandemide doğdu ve büyüdü. 2021 yılı sonunda Onbiron Global’i ve 2022 yılı sonunda da Onbiron Endüstriyel ve HMA-Onbiron’u kurduk.

Bu şirketler Grup Şirketleri tanımına uygun olsalar da her biri farklı ortaklık yapılarıyla kurulmuş, birbirlerinden tamamen bağımsız şirketlerdir ve faaliyet gösterdikleri sektörlerde bağımsız olarak kararlar almakta ve hareket etmektedirler.

Bu şirketleri kurarken tecrübe ve iş ahlaklarına güvendiğimiz ve yıllarca beraber çalıştığımız, her biri konusunda uzmanlaşmış iş arkadaşlarımızı şirket ortağı ve yöneticileri olarak atadık, böylece hem kendilerinin bilgi ve emeklerinin karşılıklarını en iyi şekilde değerlendirmeye çalışırken hem de şirketlerimizi geleceğe taşıyacak emin ellere şimdiden emanet ettik.

Onbiron Yapı, diğer şirketlerimizin endüstriyel inşaat ihtiyaçlarına cevap veren ve özellikle kimya alanında endüstriyel yapılar inşa etme konusunda uzmanlaşmış bir inşaat şirketidir.

Onbiron Mikronize Mineraller, kalsit ve diğer minerallerin kırılması, bunların ve çimentonun çok düşük mikron boyutlarında öğütülmesi ve birbirleri ile karıştırılması sonucu başta yapı kimyasalları, çimento ve beton sektörlerine katma değerli ürünler üretmek üzere kurulmuş Ar-Ge temelli bir şirkettir. Mikronize kalsit ürünlerimiz boya, plastik, kağıt ve yapı kimyasalları gibi sektörlerde ağırlıklı olarak kullanılmaktadır.

Onbiron Kimya ülkemizde üretilmeyen ancak kullanım alanları bulunan ürünleri sektörümüze kazandırarak cari açığımızın azaltılmasına bir nebze de olsa katkıda bulunmak amacıyla kurulmuştur. Bu amaçla geliştirdiğimiz ve üretimini yaptığımız köpük kesici, su azaltıcı ve kıvam koruyucu gibi hammaddelerimiz çimento ve beton kimyasalları sektöründe geniş kullanım alanı bulmaktadır.

Onbiron Global, müşterilerimizin kimyasal hammadde ihtiyaçlarını tespit ederek hızlı ve etkin çözümler sunmak amacıyla kurulmuştur. Tedarik zincirinin bir halkası olarak kimyasal hammadde ticareti konusunda uzmanlaşmış kurumsal bir yapıya sahiptir. Hedeflerimiz özellikle Yapı Kimyasalları sektöründeki müşterilerimize hammadde tedariği konusunda etkin ve Ar-Ge temelli yenilikçi çözümler sunmak ve belirli ürün gruplarında stok gücüyle üretimin devamlılığına katkıda bulunmaktır.

Onbiron Endüstriyel Kimyasallar şirketimiz ile uzmanlık alanımız olan çimento kimyasalları sektörüne yeniden dönüş yaptık. Amacımız çimento sektörünün güncel hedeflerinden biri olan karbondioksit ayak izinin azaltılmasına doğrudan etkisi olacak, daha az klinker oranı ve daha düşük spesifik enerji ile çimento üretimine olanak sağlayan ürünler ile ön plana çıkmaktır.

Şirketlerinizde Ar-Ge ve Ürün Geliştirme faaliyetlerine önem veriyorsunuz, bu yönde öne çıkan ürünleriniz ve hizmetleriniz nelerdir, biraz bahsedebilir misiniz?

Özellikle endüstriyel, mikronize ve kimya şirketlerimiz güçlü bir Ar-Ge altyapısına sahiptir. Çalışmalarımızdan çıkan ürünlerimiz halihazırda yapı kimyasalları, hazır beton, reaktif beton, prekast beton ve çimento gibi sektörlerde uygulama alanları bulmuş ve kullanım miktarları her geçen gün artmaktadır. Örnek vermek gerekirse; Mikronize Mineraller’de kalsit öğütmenin yanında MineraCem® ve MikroCem gibi ürün gruplarımız ile yeni ve katma değeri yüksek ürünler kazandırmaya çalışıyoruz.

MineraCem, çeşitli minerallerin farklı partikül dağılımlarında öğütülmesi, kimyasallar ile işlenmesi ve karıştırılması sonucunda elde edilen Yapı Kimyasalları, Çimento ve Beton sektörlerinde kullanılabilecek yenilikçi bir ürün grubudur.

MicroCem ise çimentonun yüksek performanslı öğütme kolaylaştırıcılar ile çok yüksek Blaine değerlerinde (>10k cm²/g) öğütülüp, çeşitli mineral ve kimyasallar ile bir araya getirilmesiyle elde edilen katma değeri ve performansı çok yüksek yeni bir ürün grubudur. Enjeksiyon ve tamir harçları, yüksek performanslı teknik harçlar, ultra yüksek performanslı beton, reaktif pudra beton, prefabrik beton, mikrobeton gibi ürünlerde ve ayrıca tünel, maden ve baraj gibi önemli projelerde zemin, kaya ve beton mikro çatlaklarını doldurma ve güçlendirme uygulamalarında geniş kullanım alanı bulabilmektedir.

Onbiron Kimya’da geliştirmekte olduğumuz sıcaklık ve darbe etkisi ile bozulmadan yapısını koruyabilen yüksek performanslı polimer türevleri ile yeni nesil öğütme kolaylaştırıcı hammaddeleri üretmeyi başardık.

Onbiron Endüstriyel Kimyasallar şirketimizde Ar-Ge çalışmaları sonucunda geliştirdiğimiz “WRGA serisi” yüksek performanslı öğütme kolaylaştırıcı ve su ihtiyacını azaltan ürünlerimiz sayesinde artık çimento sektöründe su ihtiyacı düşük ve yüksek katkılı çimentolar üretmek mümkün olabilecektir. Bu sayede Cem II ve Cem III tipi çimentoların betondaki performanslarını (basınç dayanımı, kıvam ve kıvam koruma özelliklerini) Cem I tipi çimento özelliklerine çıkartabiliriz.

Çimento sektörü özelinde en çok tercih edilen ürünleriniz hangileri? Ağırlıklı olarak hangi firmalarla çalışıyorsunuz?

Günümüzde enerji maliyetlerinin çok artmış olması sebebiyle çimento üretiminde kapasite artışı sağlayan yüksek performanslı öğütme kolaylaştırıcılar ve klinker oranını azaltmaya olanak veren dayanım artırıcılar müşterilerimiz tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca katkılı çimento tiplerinin (Cem II ve Cem III) betondaki su ihtiyacını azaltabilen WRGA serisi özel öğütme kolaylaştırıcılarımız da çimento sektöründe rağbet görmeye başlamıştır.

Şirketimizin kurulmasının üzerinde sadece 5 ay gibi kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen, dünyada ve ülkemizde çimento üretiminde ilk 10 içine giren büyük grup fabrikaları ile çok kısa sürede çalışmaya başladık. Ürünlerimizi deneyen her fabrikadan olumlu sonuçlar geliyor ve en iyi ürünler arasında ilk sıralarda yer alıyoruz.

Grup olarak yurt dışı yapılanmanız da bulunuyor. Global olarak yürüttüğünüz çalışmalardan bahseder misiniz?

Son olarak kurduğumuz ortak girişim (JV) şirketimiz HMA-Onbiron özellikle Irak ve Ortadoğu ülkelerinde, Türkiye’de üretim ve ticaretini yaptığımız tüm ürünlerimizin satış ve pazarlanması amacıyla kurulmuştur.

Bulunduğunuz alanlarda Ar-Ge çalışmaları ve inovasyon uygulamaları ön planda yer alıyor. Bu alanlardaki çalışmalarınızı nasıl şekillendiriyorsunuz?

İnovasyon odaklı bir kültür oluşturma konusunda kararlıyız. Hedef pazar ve müşteri ihtiyaçlarını kapsamlı bir şekilde analiz ediyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına özel çözümler geliştirerek onlarla uzun vadeli iş ortaklığı yapmayı amaçlıyoruz.

Ar-Ge ekiplerimizle yüksek performanslı ve finansal olarak uygulanabilir ürünler üreterek inovatif projeler hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

Çimento sektörü özelinde yeşil ve çevreci üretim konuları çok gündemde ve altyapılar buna göre sürekli revize ediliyor. Sizin bu alanlarda sunduğunuz özel çözümler var mıdır?

Şirket olarak misyonumuz her zaman insanları odak noktamız yapmaktır. Bilindiği üzere çimento üretimi dünyadaki karbon ayak izinin yaklaşık %8’indan sorumludur ve bu oran Türkiye’de %10’un üzerindedir. Çimento üreticileri ile karbon ayak izini doğrudan düşürecek ürünler geliştirmek ve bunları sistemlere uygulayabilmek amacıyla görüşmelerimiz başlamıştır.

Genel sürdürülebilirlik politikalarınızdan bahseder misiniz?

Birleşmiş Milletler küresel ilkeler sözleşmesine üye katılımcıların sağladığı şartları yerine getirmek ve daha önceki şirketlerimizde üyesi olduğumuz “Global Compact” sözleşmesini imzalamak sürdürülebilirlik adına koyduğumuz ana hedef ve politikamızdır.

2023 için genel stratejilerinizi ve hedeflerinizi alabilir miyiz?

Geçmiş teknik, ticari ve operasyonel deneyimlerimizden elde ettiğimiz birikimlerimizi bu yeni kurduğumuz şirketimizde de kullanarak müşterilerimizin bize duyduğu güvene bir kez daha layık olmaya çalışacağız.

Ayrıca içinde bulunduğumuz sektörlerin en güçlü halkalarından biri olmayı hedefleyerek, özellikle çimento kimyasalı sektörüne yön veren firmalardan biri olmak önceliğimiz olacaktır.

Kaynak: cementurk.com.tr